Какво трябва да знаете, ако ви предстои сватба

13.08.2017

Всичко започва съвсем внезапно. Получавате или правите предложение за брак, решавате да приемете, или ви казват „ОК“, и в главата ви бавно започва да плува картината на вашата бъдеща сватба. Голяма торта с гълъби, нежна музика, красиви хора, послушни шаферки, усмивки и бавен танц на младоженците в средата на дансинга, под звездите.

Преди да се стигне до този момент обаче, се налага да минете покрай Сцила и Харибда, да се преборите с лернейската хидра, да попиете малко антидепресанти и да изключите около 50 човека от живота си. Как? Четете и ще видите.

Ето 5 неща, които трябва да вземете предвид, в случай че ви предстои сватба:

1. Братовчедите на роднините и техните роднини

Преди да се зажени човек, обикновено разполага с един, двама до трима братовчеди, а някои късметлии даже нямат от тези. С наближаването на сватбата обаче, от всеки ъгъл започва да изскача по един братовчед, който негласно изисква своята покана, куверт и настаняване на подходяща маса – при другите братовчеди. Разбира се, това може да не са вашите преки братовчеди, а тези на майка ви или шурея на партньора ви, но със сигурност се подгответе за мощна, роднинска инвазия, чийто поток се усилва с всяка седмица с наближаването на събитието.

Съвет: за да определите приблизителния брой на гостите, които очаквате, направете списък с хората, които искате да присъстват. Умножете го по две. Добавете 30. Извадете 5. Умножете по две още веднъж. Извадете хората, които не понасяте, и после ги добавете пак. Прибавете 10. Това е приблизителната бройка на вашите гости.

2. Подизпълнителите на сватбата

Ако си мислите, че роднините и приятелите ще ви помогнат за организацията, зарежете тази идея от самото начало. Трябват ви хора, на които да платите по няколко заплати, за да ви свършат работа: иначе две седмици преди сватбата ще се озовете във вихъра на нервна криза, скубейки коси, мразейки света и отчаяно копнеейки да заминете за Камчатка и никога да не се върнете. Трябват ви хора, които да измислят декорацията, такива, които да я подредят, диджей, фотограф, оператор, отговорник за носене на халките, аниматор, оркестър, фитнес инструктор, отговорник по домашните любимци, фризьор, гримьор, маникюрист, зъболекар, психотерапевт, сервитьори и, евентуално, сватбен агент.
Съвет: ако искате да дефинирате цената, която ще платите на подизпълнителите, действайте по същия метод като за гостите. Съставете приблизителен бюджет, умножете го по две, добавете 300 лв. и извадете 5 лв. Умножете по 2 още веднъж. Извадете излишните разходи и после ги добавете отново. Прибавете още 1000 лв. Това е ориентировъчният ви бюджет.

3. Сърдитите

Възможно е да смятате, че това е вашият ден и хората ще се съобразяват с вашите желания и решения. Това изобщо не е вярно. Зад всяко ваше решение, ще стоят по няколко човека, които гласно или негласно да ви уверяват, че то е грешно. Сърдитите ще нарастват правопропорционално на намаляването на времето до сватбата. Обидените при избор на кумове и шаферки са в рамките на нормата, но често цупни изскачат от съвсем неподозирани места: настаняването по масите е потенциална мина, същото се отнася и до избора на шофьор, гримьор, масажор и други.

Съвет: Превърнете чувството за вина в своя втора кожа. Свикнете да живеете с него: пренебрегнали сте доста хора, натоварили сте твърде много други, не обичате никого и сте егоистични. Освен това, най-вероятно сте и грозни. Приемете го, прегърнете го и продължавайте напред.

4. Напрежението

Това е просто едно голямо парти, нали така? Купон с повечко хора. И все пак, не бива да има напрежение, защото е празненство, хубав повод, празнуване на любовта. Твърде вероятно е тези рефрени да валят върху вас от хора, които не са се женили. Истината е, че организацията на сватбата е изтощително, тежко, покъртващо занимание, което изсмуква мисловния ви потенциал като помпа за сополи. Гостите са онези, които ще дойдат с букет цветя и 100 лв. и ще пийнат едно питие за ваше здраве. А вие сте онези, които ще изнесат на раменете си олелията с разпечатването на менюта, актуализирането на бюджета, изработката на кошнички за шаферките, изборът на торта и всички други дребни неща, които изникват като гъби след дъжд по време на организацията.

Съвет: Започнете да пиете антидепресанти. Ние препоръчваме SSRI медикаментите (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина). Гарнирайте с мента, глог и валериан.

5. Срив във връзката

Организацията на една сватба е най-добрият начин да установите, че не харесвате човека, за когото се жените. Ако се меси твърде много – не ви оставя да дишате и да взимате решения. Ако не се меси изобщо – сватбата не го интересува и явно не ви обича. Ако се меси умерено – просто е отвратителен. Ако се приберете у дома след изтощителен ден, в който сте отметнали пет точки от списъка с неща за правене, работили сте по още три, и ви остават само 827, а партньорът ви стои на терасата в дзен поза, пресаждайки цвете в продължение на два часа, е възможно да се изнервите.
Съвет: Преосмислете нещата още веднъж. Някакво изследване сочи, че хората с брак живеят по-дълго от тези без. Но най-вероятно то не включва умрелите от преумора или досада преди сватбата. Така че – помислете пак.

Източник: mamamia.bg